Welkom


Geachte collegae,

Hartelijk welkom op de 28ste Internistendagen te Maastricht!

Net zoals voorgaande jaren zult u tijdens meet-the-expert sessies, educatieve parallelsessies en plenaire lezingen uw kennis van de Interne Geneeskunde in de volle breedte kunnen verdiepen. Dit jaar bestaat de NIV 85 jaar, een zeer respectabele leeftijd. Bij een jubileumjaar hoort de Prof. dr. Hijmans van den Bergh-penning, die op donderdag uitgereikt zal worden.

De jonge collega’s hebben in groten getale abstracts over hun onderzoek of bijzondere casuïstiek ingestuurd. Een selectie hiervan zal op woensdag gepresenteerd worden. Tijdens de selectie viel één abstract op door de uitmuntende kwaliteit. De auteur zal haar onderzoek op vrijdagmiddag plenair presenteren, voorafgaand aan het afsluitende verhaal van Prof. dr. Hans Clevers.

De educatieve parallelsessies worden als vanouds georganiseerd door de deelspecialistische verenigingen. Ook de JNIV zal weer een sessie voor haar rekening nemen. Onderwerp van hun sessie is modernisering van het internistisch handelen. Zijn wij conservatief of dokters van de toekomst? Wellicht doet u ideeën op die u én uw patiënten kunnen waarderen.

De grand rounds zijn niet meer weg te denken uit het programma. Dit jaar zal de presentatie overgenomen worden door Loek de Heide, opleider interne geneeskunde in het Medisch Centrum Leeuwarden. Wellicht is de casuïstiek in Friesland niet vergelijkbaar met de grootstedelijke problematiek?

Internisten staan er om bekend zich vast te kunnen bijten in ‘medische mysteries’: patiënten met klachten zonder voor de hand liggende diagnose. Prof. dr. William Gahl zal ons donderdagochtend vertellen over zeldzame ziektebeelden en (on)mogelijke behandelingen.

Tijdens de Internistendagen gaan wij u middels een korte enquête vragen hoe gelukkig u bent, zodat we het resultaat kunnen relateren aan andere beroepsgroepen. Wat denkt u? Filosoof en ethicus Menno de Bree gaat proberen uit te leggen waarom wij niet gelukkig worden van ons werk.

Dit jaar wordt de expositiehal een Meet & Knowledge Plaza: rondom thema’s van de interne geneeskunde worden pleinen gevormd. Op deze pleinen worden door de farmaceutische industrie workshops aangeboden.

Natuurlijk is er ook volop tijd om bij te praten met uw collega’s, het cabaret van het VUmc bij te wonen en zullen we op vrijdagochtend weer starten met de Heilige Huisjes.

Kortom, we hopen weer een programma te hebben dat u aanspreekt!

Fijne dagen!

Namens de Commissie Internistendagen,

An Reyners, voorzitter